Blindenproject

Muziek ontmoet het Kind in het Donker. Muziek maken is leuk, ook voor mensen met een beperking. Daarom zijn wij een paar jaar geleden met een slechtzienden/blinden en slechthorenden project gestart. De lessen worden individueel gegeven.

Er wordt notenleer in braille gegeven, parallel met het volgen van pianolessen. De school heeft hiervoor hulpmiddelen aangeschaft: Brailleprinter, Software-Scharpeye, Lime, Goodfeel voor scanning, herkenning en omzetting van partituren naar braille, scanner, digitale leesloep (My Reader) en een computer. De leerlingen mogen hun kunnen op de schoolconcerten laten horen. Zij worden ook gestimuleerd om samen met de anderen muziek te maken. Wij hebben ook een klaslokaal volledig ingericht voor deze opleiding. Dit lokaal staat ook buiten de lesuren ter beschikking van leerlingen die thuis uiteraard niet over dezelfde faciliteiten beschikken. Doel hiervan is blinden en slechtzienden hun muzikale onafhankelijkheid te stimuleren en hen de mogelijkheid tot studeren te bieden. "Met het hart kan men goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen!" (Antoine de Saint-Exupéry)

Alle verdere informatie: dana.susljic@ma-go.be Dana Susljic (leerkracht van dit project)