Klassieke muziek

KLASSIEKE MUZIEK

In de afdeling klassieke muziek vertrek je vooral vanuit de partituur. Je leert stukken van componisten uit verschillende stijlperiodes spelen (onderzoeker).  Je leert de techniek en de vaardigeheden op je instrument beheersen (de vakman) . Je gaat de partituur vertalen in klank en je geeft er je eigen interpretatie aan.  Je gaat ook op zoek naar je eigen stijl en ervaart het plezier van musiceren. Je ontwikkelt door de beheersing van je instrument je eigen taal en creativiteit (de kunstenaar). 

Eerste graad

In de eerste graad (6-7 jaar) krijg je 1u Muziekinitiatie
In muziekinitiatie maak je kennis met de muziek. Je gaat zingen, klappen, bewegen op muziek. Je leert de geheimen van het notenschrift. Je gaat ook op ontdekkingsreis door de wereld van de muziekinstrumenten en leert alle muziekinstrumenten van dichtbij kennen zodat je op op je acht jaar een keuze kan maken.

Tweede graad

In de tweede graad kies je een instrument. Je kan onderstaande instrumenten leren in onze school. Meer uitleg vind je hiernaast bij de verschillende vakwerkgroepen. 

Vakgroep Strijkers Viool, Altviool, Cello, Contrabas
Vakgroep Snaren Gitaar, Mandoline, Ukelele, Harp
Vakgroep Houtblazers Dwarsfluit, Klarinet, Hobo, Fagot
Vakgroep Koperblazers Trompet, Cornet, Trombone, Hoorn, Tuba, Euphonium
Vakgroep Slagwerk Drums, Melodisch slagwerk
Vakgroep Klavieren Accordeon, Piano, Orgel, Harmonium, Klavecimbel & Klavierklas (een kennimasking met de verschillende klavierinstrumenten)
Vakgroep Zang 

Naast de instrumenten uit de klassieke muziek kan je ook kiezen uit de instrumenten van Pop Jazz of de Oude muziek.

Je krijgt ook 2u muziekatelier (kinderen) of 1u muziekatelier en 1u atelier groepsmusiceren (volwassenen). 

In het Muziekatelier leer je de geheimen van muziek ontcijferen.  Je leert een partituur lezen. Je leert luisteren en toonhoogtes en afstanden herkennen. Je leert meer over melodie, harmonie, toonladders,... Je leert wat de vorm is van de muziek.

Daarnaast ga je deze geheimen omzetten in klank. Je zingt heel veel. Je oefent de ritmes. Je klapt een begeleiding in je handen of op je lichaam. Je luistert naar elkaar. Je luistert hoe de partituur klinkt. Je neemt ook al eens je instrument mee. Kortom je bent de hele tijd muziek aan het spelen. 
Bij de volwassenen leer je het musiceren in het Atelier Groepsmusiceren bij de kinderen is het geïntegreerd in de les Muziekatelier.  

Derde graad

In de derde graad volg je buiten 1u instrument nog 2 vakken.

1u Muzieklab

In het vak muzieklab ga je de muziek verder ontleden (de onderzoeker). Je haalt de muziek helemaal uit elkaar zoals je in een laboratorium doet. Je gaat kijken naar de vorm, de structuur, de harmonie, de akkoorden. Je kan je toespitsen op het luisteren of meer op het zelf maken. Je leert ook de kleuren kennen van de instrumenten en de stijl en kenmerken van componisten. In Ma'GO! bieden we verschillende vakken muzieklab aan. Elk vak heeft een eigen accent. Hiernaast kan je meer informatie vinden over de verschillende vakken.

Muzieklab
Muzieklab Expert - enkel in Hove
Muzieklab Productie - enkel in Hove
Muzieklab Snaren - enkel in Centrum
Muzieklab Blazers - enkel in Centrum
Muzieklab Modules - enkel in Centrum
 

1u Groepsmusiceren

  • Koor: Niets is leuker dan samen zingen! Je leert er ontzettend veel mee over muziek. Ook de instrument leerlingen kunnen de les koor volgen voor groepsmusiceren. We hebben een jongeren koor en een volwassenen koor. Afdeling Centrum en Hove.
  • Begeleidingstpraktijk (BP): Klavierinstrumenten (piano, orgel, klavecimbel,...) leren hier hoe ze andere kunnen begeleiden op de piano. Je leert luisteren naar wat de andere doet. Je leert meer over akkoorden. je leert improviseren op een melodie of zanglijn. Kortom je leert hoe je een volwaardige begeleider wordt. Afdeling Centrum, Hove en Linkeroever.
  • Groepsmusiceren instrument: Je kan kiezen tussen de grote instrument ensembles of je kan musiceren in kleine groepen met verschillende instrumenten in de kamermuziek. In groepsmusiceren leer je samen spelen, luisteren naar elkaar, de dirigent volgen,... In afdeling Centrum kan je ook kiezen voor het vak Cross-Over hier ga je samen iets creëren met artiesten uit verschillende disciplines (muziek, woord en dans).

Antwerpen: Brassband, Kamerorkest, Strijkersensemble, Houtblazersensemble, Saxensemble, Accordeonensemble, Gitaarensemble, Kamermuziek, Cross-Over.
Hove: Harmonie Hove, Saxensemble, Gitaarensemble, VioolBAND
Linkeroever: Kamermuziek

Vierde graad

In de vierde graad volg je 1u instrument en 1u groepsmusiceren.

Muziekgeschiedenis

De opleiding muziekgeschiedenis is een aparte opleiding. Je krijgt twee uur per week les en de opleiding duurt drie jaar. Je gaat muziek beluisteren. Je maakt kennis met stijlen en periodes in de muziekgeschiedenis. Je leert componisten hun werk en leven kennen. Je leert hoe vormen ontstaan en ontwikkelen. Je kan zowel MUZIEKEGESCHIEDENIS KLASSIEK als MUZIEKGESCHIEDENIS POP JAZZ volgen in onze school. Je kan het vak ook als bijvak volgen in de derde of vierde graad. 

Muziekcultuur

De opleiding muziekcultuur is een aparte opleiding. Je krijgt twee uur per week les en de opleiding duurt drie jaar. Je gaat op zoek naar de bouwstenen van muziek. Je leert de taal van muziek kennen. In onze lessen muziekcultuur gaan we ook musiceren. Het is een heel toegankelijke manier om een basiskennis van muziek te ontwikkelen. Je leert op een eenvoudige manier hoe je muziek maakt. We richten twee opties in, de richting MUZIEKCULTUUR NOTUS en MUZIEKCULTUUR UKELELE.
 

Muziek schrijven: Compositie en muziektheorie

Compositie en muziektheorie kan je volgen als bijvakken in de derde en vierde graad. Je kan ook Compositie kiezen als hoofdvak. Dan kies je voor de richting schrijven. Je volgt dan een aangepast pakket vakken. Over de verschillende vakken compositie en de studierichting vind je meer bij Muziek Schrijven.