Vakwerkgroep Snaren

VAKWERKGROEP SNAREN:
GITAAR, MANDOLINE, UKELELE, HARP

coördinator : jan.sanen@ma-go.be

Gitaar
 

Gitaren zijn er, net als Ma'GO!-mensen, in vele maten, kleuren en gewichten. Begeleid je jezelf bij een serenade onder een Antwerps balkon, of zit je liever op een klassiek concertpodium, in een jazzclub of zoek je de spotlight op de stage van een rockconcert?  De gitaar is in alle situaties een trouwe metgezel.

gitaren famillie

De gitaar is een van de meest veelzijdige instrumenten: je kan er allerlei soorten muziek op spelen, alleen of samen met anderen. Zowel muziek van honderden jaren geleden als muziek van nu klinkt er goed op.

Speel prachtige klassieke muziek of swingende jazz, speel een mooie solo of sla de akkoorden aan.
Speel gezellig thuis of in op een groot podium.
Speel heel zacht en gevoelig of laat je gitaar eens flink scheuren.
Er bestaan veel soorten muziek voor gitaar en er bestaan ook veel soorten gitaren.

In Ma'GO! Antwerpen leer je de klassieke gitaar of de elektrische gitaar bespelen.
Je maakt kennis met alle speeltechnieken en alle muziekstijlen.
Je kan er iemand anders of jezelf mee begeleiden.

Het is een relatief klein en licht instrument, dat je overal mee naartoe kan nemen.
Bovendien hoeft een goede gitaar niet duur te zijn. Vanaf 250 euro heb je al heel wat!

Dus waar wacht je op?

Welkom in de gitaarklas van Jan Sanen, Martje Sermeus, Stef Minnebo, Jaap Majoor en Maria Markatatou.

Centrum: lessen op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag

Linkeroever: Lessen op woensdag

Hove: Lessen op dinsdag en donderdag

Elektrische gitaar

elektrische gitaarVanaf 8 jaar kun je electrische gitaar volgen.
Weet je nog niet zeker welke stijl of wat voor soort gitaar je wil spelen? Geen nood, je mag met akoestische gitaar (steelstring of klassieke gitaar) beginnen, en later beslissen.

Wat speel je als beginner- graad 2?
De noten op de hals van de gitaar (lezen, gehoor, uitvoering), ritmes, akkoordspel, basis poprepertoire. Er wordt zoveel mogelijk samengespeeld met je klasgenoten en/ of de docent.Er zijn opnames van alle stukken zodat je thuis ook kan meespelen. Je speelt met vingers en/ of met plectrum.

Vanaf graad 3 kies je definitief voor electrische gitaar of klassieke gitaar. Voor electrische gitaar
verwijs ik je naar de pagina van de Pop Jazz afdeling.

Docent:
Stef Minnebo
stef.minnebo@ma-go.be

Vergelijking klassieke gitaar en elektrische gitaar

Klassieke gitaar
-          Je speelt op een klassieke gitaar (akoestisch en met nylon snaren)
-          Je speelt uitgeschreven muziek.
-          Je speelt melodie en begeleiding tegelijk- zoals piano, accordeon, enz. . Gitaar wordt vnl. beschouwd als een solo instrument.
-          Je speelt met de vingers (rechterhand)
-          Repertoire: volksmuziek, klassieke muziek, Zuid- Amerikaanse muziek, Spaanse muziek, af en toe een popsong met basis akkoordsymbolen.

Gitaar Pop Jazz
-          Je speelt op een elektrische gitaar
-          Je speelt niet alleen uitgeschreven muziek, maar ook akkoordsymbolen, melodieën, solo’s.  
-          Je leert partituren creatief te interpreteren.
-          Je speelt ook op gehoor.
-          Je speelt akkoorden (begeleiding) OF melodie. Gitaar is hier vooral een samenspel instrument.
-          Je leert improviseren.
-          Je speelt soms met vingers, maar vooral met plectrum.
-          Repertoire: pop en rockmuziek. Jazz komt pas veel later aan bod, als er interesse voor is.

In het begin valt de lesinhoud voor beide richtingen voor een deel samen. Verderop in de opleiding groeit het uit elkaar.

Ukelele

De Ukelele bestaat al meer dan 100 jaar, en is de laatste jaren helemaal terug van weggeweest. Er gaat een wereld open voor wie de geschiedenis, charme en veelzijdigheid van dit vaak verkeerd begrepen instrument verkent.

Dit lichtgewicht instrument is aantrekkelijk door zijn draagbaarheid en de snelheid waarmee je op korte tijd met enkele eenvoudige akkoorden ontzettend veel liedjes kan begeleiden. Veel ukelele- spelers beginnen op deze manier, maar zoeken na verloop van tijd iets uitdagender om te spelen.

Wanneer je op YouTube al eens luisterde naar ukelele- helden als Jake Shimabukuro of Ohta-San, dan weet je dat er ook een virtuoos solo- instrument in schuilt waarmee je de meest delicate schoonheid ten gehore kan brengen, in alle denkbare stijlen, van renaissance, over klassiek en blues, tot pop of minimal music.

Tijdens de lessen ontdek je alle geheimen van de ukelele. Solo, in groep, als duo,… maak je kennis met de fantastische mogelijkheden van dit fijne snaarinstrument. Welkom!

docent: 
Martje Sermeus
martje.sermeus@ma-go.be

Muziekcultuur Ukelele

Wil jij meer muziek in je leven? Wil je graag een tool in handen om muzikale momenten te delen met kinderen, leerlingen, kleinkinderen,...? Wil je de ukelele leren bespelen als begeleidingsinstrument? 

Tijdens de lessen Muziekcultuur ukelele maak je kennis met de wereld van de muziek. Je verkent de muziekcultuur en in het bijzonder de rijke liedcultuur. Je krijgt op toegankelijke wijze een nuttige basis notenkennis en muziektheorie. Je leert jezelf begeleiden met akkoorden. Je krijgt advies en tips voor een goede speelhouding.

Dit alles tijdens toffe groepsmomenten waarin we samen leren, ontdekken, zingen en musiceren en waarbij gezelligheid centraal staat. Voorkennis muziek is niet nodig (maar mag). Wat heb je wel nodig? Een ukelele, open geest en veel goesting!

De les zal doorgaan op donderdagavond 19u-21u (uur kan nog wijzigen, mail me via martje.sermeus@ma-go.be voor meer info)

Deze lessen zullen plaatsvinden onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen.

Ukulele

Mandoline

De mandoline is een snaarinstrument met 8 snaren, per 2 aan elkaar gelijk gestemd: sol – re – la - mi. De stemming gebeurt door middel van metalen stemschroeven. De klank wordt voortgebracht door de snaren aan te slaan met een plectrum. De plectrumtechniek is heel gevarieerd met o.a. de romantische tremolotechniek waarbij we lange noten maken. De mandoline is een klein instrument. De noten zijn duidelijk te pakken doordat mandolinede toets verdeeld is in vakjes. We spelen meestal een melodielijn; af en toe spelen we een akkoord. De mandoline behoort tot een familie en je kan ook mandola spelen: zij is groter en heeft dezelfde snaren maar is een oktaaf lager gestemd.

De mandoline is een sopraaninstrument dat tot de luitfamilie behoort. Vanaf de tweede helft van de 17e eeuw bestonden er twee soorten mandolines:

- Een eerste type had de vorm en de onderdelen van een kleine renaissanceluit. Zij wordt nu de barokmandoline genoemd. Ze wordt bespeeld met een vederschacht.
- Het tweede type is de Napolitaanse mandoline die in de academie in de afdeling klassiek wordt aangeleerd.

We spelen muziek van alle genres: oude, barok (Vivaldi), klassiek, folk, jazzy, romantisch, filmmuziek. We spelen solo of samen met andere mandolines of in combinatie met andere instrumenten zoals gitaar, piano, klavecimbel, accordeon, blokfluit, viool en mandolineorkest.

Docent:
Maria Markatatou
maria.markatatou@ma-go.be
0494/ 30 53 79

Harp

De harp is een tokkelinstrument en zit daardoor in dezelfde familie als de gitaar en de mandoline.

Je bespeelt het instrument met je twee handen: een langs elke kant van het instrument. Om makkelijk de verschillende noten en snaren te kunnen herkennen, merk je naast de normale snaren ook blauw-zwarte en rode kleurtjes op.

Ook je voeten bewegen mee: met de zeven pedalen kan je elke noot verhogen en verlagen. Omdat de harp een groot instrument is, start je als kind vaak op een klepjesharp.

De harp is één van de oudste maar ook één van de meest tot de verbeelding sprekende instrumenten. Er zijn twee soorten: de grote concertharp met 47 snaren die in de orkesten wordt gebruikt en die onderaan 7 pedalen heeft. De meeste leerlingen starten op de klepjesharp met 38 snaren en klepjes.

Afdeling:
Centrum

Lesdagen:
maandag 15u00 - 19u00

Docenten + contact:
marjolein.vernimmen@ma-go.be   
0472 59 35 53

Er zijn nog wat andere vakken die je vormen tot een snarenvirtuoos:

Muzieklab Gitaar/Snaren

In de lessen Gitaarlab maak je kennis met de veelzijdigheid van de gitaar. Dit aan de hand van praktische voorbeelden en oefeningen. Het zijn doe-lessen, je gitaar wordt dus gebruikt in de les!

Je leert alles over het spelen van veelgebruikte toonladders en akkoorden. Je gaat aan de slag met verschillende begeleidingstechnieken, bijvoorbeeld 'slaggitaar' en 'fingerstyle'. Daarnaast leer je tablatuur lezen en maak je kennis met stukken uit verschillende stijlperiodes. Aan het eind van de cursus, leer je zelfs een eigen arrangement te maken van je favoriete nummer!

Dit vak volg je in de derde graad en wordt gegeven door Jaap Majoor.

Groepsmusiceren

Samen met de andere gitaristen of met andere instrumentalisten ontdek je vanaf de derde graad dat er niets leuker is dan samen muziek maken en beleven. Wat klinkt er beter dan één gitaar? Inderdaad, veel gitaren. Je ontdekt er in groep muziek van diverse stijlen uit verschillende landen, hier en daar is er ruimte voor improvisatie en akkoordenleer, je kan je specialiseren bij het instrumentaal ensemble in de 4de graad, je leert er van elkaar en wie weet vind je er je eerste liefde (de gitaar natuurlijk!) 

Bovenal, je wordt begeleid door een van onze ervaren docenten. Er is geen enkele docent die niet zelf in een ensemble speelt, met sax, met zang, met een heel jazzcombo, met andere gitaristen, met elkaar, … Je zal ook wel eens wat noten zien die door een van de docenten geschreven of gemaakt werden. In elk geval, er is niets fijner dan je passie voor muziek te delen! 

Docenten: Jan Sanen, Martje Sermeus, Jaap Majoor, Stef Minnebo (jazzcombo)

Structuur

Hoe ziet een traject in de Ma-Go er doorgaans uit?

Eerste graad. Je bent 6 jaar en je wil proeven van de uitvoerende kunsten? Je kan je inschrijven in de academie voor initiatie. Dat kan in muziekinitiatie maar niets of niemand houdt je tegen om ook eens te gaan proeven van woord- en of dansinitiatie.

Tweede graad. Je bent 8 jaar (of ouder, leeftijdsgrens ligt op 222 jaar) en je wil graag het mooiste en coolste instrument leren spelen dat er bestaat… Wel, we ontvangen je met open armen - zo neem je trouwens best het instrument van je keuze ook vast, met open armen - om je op weg te helpen om die hals te ontcijferen, die vingers te laten bewegen zodat er klank ontstaat, … Je volgt instrumentles (1u) en je volgt muziekatelier (2u).

Derde graad. Als je de basis goed onder de knie hebt - hoewel je het instrument hopelijk boven de knie houdt, anders heb je lange armen nodig - dan kan je virtuozer en vaardiger worden in de derde graad. Ondertussen heb je een stevige theoretische basis meegekregen in het atelier en ga je naast je instrumentles (1u) ook groepsmusiceren of begeleidingspraktijk (1u) volgen. Je gaat ook naar het laboratorium (1u) om te onderzoeken en te experimenteren, dat kan in het gitaarlab, waar de gitaar niet van je zijde wijkt of dat kan in het algemenere muzieklab waar je ook de andere instrumenten eens van nader kan bekijken, waar je grootse symfonieën of sonates leert begrijpen en nog zoveel meer.

Vierde graad. Wat ben je al een kanjer. Geen familiefeest, scoutskamp, barbecue of lief kan meer zonder je zoetgevooisde klanken. Wat een talent heb je ondertussen bereikt als zelfs je toondove tante To met tranen in haar ogen zit te luisteren naar je muziek? Je volgt nog steeds instrument (1u) want je wil de puntjes op de i zetten en het onderste uit de kan halen en je probeert de leraar steeds minder te laten coachen want je weet het nu zelf wel (bijna, zo goed als). Geen vingerzetting te moeilijk, geen akkoord nog een geheim en ingewikkelde harmonieën, melodieën of ritmes daar draai je je hand niet meer voor om. In groepsmusiceren of instrumentaal ensemble (1u) neem je de rest op sleeptouw, schud je solo’s uit je mouw of ben je een begeleider op wie je kan bouwen.

Doorstroom. Geen leven zonder muziek? Ontembare ambities? Gemaakt om op het podium te staan? In de doorstroomrichting word je voorbereid op hogere studies in de kunsten. 

Docenten

jan.sanen@ma-go.be (coördinator Gitaar) 
jan sanen

martje.sermeus@ma-go.be 

martje sermeus

stef.minnebo@ma-go.be  

stef minnebo

jaap.majoor@ma-go.be 
jaap majoor

maria.markatatou@ma-go.be  

maria marikatoe
marjolein.vernimmen@ma-go.be

Marjolein Vernimmen

Voor meer info over de docenten en hun projecten, neem gerust een kijkje op het web!

www.jansanen.be 
www.teyata.be (Jan Sanen)
www.ilesagit.be (Martje Sermeus)
www.stefminnebo.com 
www.jaapmajoor.com
www.markatatou.com 

VIDEO

Youtubeplaylist vakwerkgroep gitaar
https://www.youtube.com/playlist?list=PLbbsnWtEkULBkLstD8HQl4ojUb_jgp4By