Speciale lessen schooljaar 2021-2022

  • 4 juni 2021

CENTRUM

Klavierklas Historische Instrument NIEUW!

Bij Annelies Focquaert kan je op maandagavond tussen 19u en 20u kennis komen maken met enkele minder bekende historische klavieren: harmonium, orgel en klavecimbel. Alle starters of herstarters die graag willen uitproberen welk van deze klavierinstrumenten hen het beste ligt, kunnen hier een heel jaar lang onder kundige leiding deze instrumenten verkennen.

Hoe werkt een orgel en waarvoor dienen al die knopjes en dat voetklavier? Hoe komt het dat je uit een klavecimbel niet alleen die wonderlijke 'oude' klank uit de pruiken- en prinsessentijd kan toveren, maar ook zelfs kan klinken als een luit? (wat een luit is, kan je in andere lessen leren). En hoe leer je een harmonium bespelen, dat saloninstrument uit de 19de eeuw dat een beetje klinkt als een accordeon, en voor wie Bizet, Franck en Liszt zulke mooie muziek schreven? Kom het allemaal hier ontdekken.

Docent: annelies.focquaert@ma-go.be

U mag ook steeds langskomen voor meer informatie op maandagen in september tussen 19u en 20u in lokaal 232 centrum.

Muziekcultuur Ukelele NIEUW!

Wil jij meer muziek in je leven? Wil je graag een tool in handen om muzikale momenten te delen met kinderen, leerlingen, kleinkinderen,...? Wil je de ukelele leren bespelen als begeleidingsinstrument? 

Tijdens de lessen Muziekcultuur ukelele maak je kennis met de wereld van de muziek. Je verkent de muziekcultuur en in het bijzonder de rijke liedcultuur. Je krijgt op toegankelijke wijze een nuttige basis notenkennis en muziektheorie. Je leert jezelf begeleiden met akkoorden. Je krijgt advies en tips voor een goede speelhouding.

Dit alles tijdens toffe groepsmomenten waarin we samen leren, ontdekken, zingen en musiceren en waarbij gezelligheid centraal staat. Voorkennis muziek is niet nodig (maar mag). Wat heb je wel nodig? Een ukelele, open geest en veel goesting!

De les zal doorgaan op donderdagavond 19u-21u (uur kan nog wijzigen, mail me via martje.sermeus@ma-go.be voor meer info)

Deze lessen zullen plaatsvinden onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen.

Ableton Live voor Volwassenen NIEUW!

Ableton Live is een DAW (Digital Audio Workspace) , een software programma waarmee we op een PC muziek gaan creeëren. 

Dit kan in je huiskamer, in een studio-situatie of ook Live op een podium gebruikt worden , in alle genres, met een zeer persoonlijke toets. 

De cursus gaat door in groep met Maximum 6 -8 leerlingen. Voor volwassenen 3de en 4de graad.

Op dinsdagavond 18u - 19u - Soet Kempeneer

Improvisatie NIEUW!

In september starten we een nieuwe cursus, nl. improvisatie, onder het motto: "iedereen kan improviseren". Velen moeten vaak een drempel hiervoor overwinnen, maar ontdekken snel hoeveel vrijheid en expressie je hier kan ervaren. Weg van de partituur, maar veel meer vanuit het gevoel en het gehoor zoeken we onze weg door toonladders en akkoorden. We raken hier allerlei stijlen aan: volks, jazzy, funky, latin-stijlen, klassiek, etc. Voor alle leeftijden. Leerlingen 4de graad.

Deze les gaat door op maandag 19u - 20u

info: peter.kox@ma-go.be

Samenspel wereldmuziek

Deze les gaat door op woensdag 16u30 - 17u30.

Welkom aan spelers van: viool, cello, contrabas, klarinet, accordeon, percussie, ukulele, mandoline en blokfluit

info an.vanlaethem@ma-go.be

https://vimeo.com/450891351?fbclid=IwAR34ywYa8Ck-KDV1vJRREPDJup9Ws96Dsdb-3YQzmFah9gkYfluNw2olEzE

Muzieklab modules voor jongeren pop-jazz 3.3 / klassiek 3.2 en 3.3

Dit muzieklab is gericht op jongeren 3.3 van de pop-jazz richting en klassieke richting. Je kiest een module uit het 1ste semester en een module uit het tweede semester.

1ste semester (september t.e.m. januari):

Module 1: Muziek noteren op PC/MAC - maandag 17u - Jeroen Baert

Aan de hand van 'Musescore', een gratis en handig programma voor Windows- en Mac gebruikers, leren we hoe je van eenvoudidige muzieknoten naar een echt muziekstuk en partituur kan gaan.

Module 2: Muziekproductie met software - dinsdag 17u - Soet Kempeneer

Leer hoe je je eigen muziek maakt, opneemt en monteert met een DAW (Digital Audio Workstation) zoals Ableton Live of Cakewalk. Spelen met beats, sampling, sequencing, midi-composities, Mixting, etc.

Module 3: Jazz-pop-rock geschiedenis - maandag 17u - Erik Bogaerts

Wil je meer te weten komen over Miles Davis, Prince, Radiohead of Madonna? Door het beluisteren van bekende en minder bekende platen en het kijken naar documentaires, ontdek je de meer dan 100 jarige geschiedenis van de jazz en pop. Artiesten, componisten en stijlen worden besproken.

Module 4: Ritme-lab: Groove around the world! - donderdag 17u - Nico Manssens

De ritmes die vandaag populair zijn hebben een lange traditie die ons van Afrika naar de Caraïben via de States tot weer bij ons brengt. Je leert die magische patronen kennen, klappen en we gaan er in groep mee aan de slag. Je muzikale horizon, ritmisch lezen en onafhankelijkeid worden fijn gesteld.

2de semester (februari t.e.m. juni)

Module 1: Muziek opnemen met de computer: Audacity en Reaper - maandag 17u - Jeroen Baert

Aan de hand van Audacity & Raeper, twee gratis programma's voor Windows en Mac, gaan we met een computer muziek maken op een creatieve manier.

Module 2: Muziekproductie met software - dinsdag 17u - Soet Kempeneer

Leer hoe je je eigen muziek maakt, opneemt en monteert met een DAW (Digital Audio Workstation) zoals Ableton Live of Cakewalk. Spelen met beats, sampling, sequencing, midi-composities, Mixting, etc.

Module 3: Jazz-pop-rock geschiedenis - maandag 17u - Erik Bogaerts

Wil je meer te weten komen over Miles Davis, Prince, Radiohead of Madonna? Door het beluisteren van bekende en minder bekende platen en het kijken naar documentaires, ontdek je de meer dan 100 jarige geschiedenis van de jazz en pop. Artiesten, componisten en stijlen worden besproken.

Module 4: Ritme-lab: Groove around the world! - donderdag 17u - Nico Manssens

De ritmes die vandaag populair zijn hebben een lange traditie die ons van Afrika naar de Caraïben via de States tot weer bij ons brengt. Je leert die magische patronen kennen, klappen en we gaan er in groep mee aan de slag. Je muzikale horizon, ritmisch lezen en onafhankelijkeid worden fijn gesteld.

 

Notus

EERSTE JAAR PIANO VOOR BEGINNERS VOLWASSENEN met DE NIEUWE EN GEMAKKELIJKE MUZIEKNOTATIE ‘NOTUS’.

 

Wat is NOTUS?

NOTUS Muzieknotatie is een recent ontwikkelde vernieuwing van de klassieke muzieknotatie waardoor muziek lezen gemakkelijk en leuk is. NOTUS is geen opstap naar de klassieke muzieknotatie want NOTUS is een volwaardige muzieknotatie die tot de hoogste graden leidt. 

In NOTUS is memoriseren tot het strikte minimum herleid doordat alle moeilijke struikelblokken die beginners ondervinden bij het leren lezen van muziek via de klassieke muzieknotatie in NOTUS niet meer voorkomen. 

Zo moeten er bijvoorbeeld slechts 7 noten worden geleerd om alle witte toetsen, en dat zijn er 52, van de piano te kunnen spelen. In de eerste les oefen je reeds op zeven witte toetsen van de piano terwijl je tegelijkertijd de noten leest.

 

Voor wie?

NOTUS Muzieknotatie is voor alle mensen die om een of andere reden opzien tegen een klassieke opleiding maar die toch muziek willen leren lezen en spelen op een instrument. 

Deze specifieke cursus is voor piano en voor volwassenen vanaf 18 jaar tot alle leeftijden. Ook oudere senioren kunnen hun ‘pianodroom’ eindelijk waar maken. In deze pianocursus is er geen afzonderlijk vak notenleer en muziektheorie. Ook zingen wordt niet gevraagd. Kortom je leert piano spelen op een zo stressvrije manier als mogelijk.

 

De cursus.

De lessen zijn wekelijks op vrijdagnamiddag en thuis oefen je dagelijks verder. Alle noodzakelijke muziektheorie komt druppelsgewijs aan bod vanuit het spelen van oefeningen en korte stukjes. Tijdens de eerste drie maanden wordt een specifiek studieboekje gebruikt dat speciaal is ontwikkeld om alle noten te leren lezen en spelen op zowel de witte als de zwarte pianotoetsen. Ook leer je tezelfdertijd de basisbeginselen van het pianospel. 

Na deze 3 maanden is het ‘noten leren lezen’ definitief voorbij en dit voor de rest van jouw muziek opleiding want je zal alle noten voor alle pianotoetsen (en voor andere instrumenten) kunnen lezen. 

Tijdens de twee volgende trimesters wordt het traject meer persoonlijk uitgebouwd. Doordat het ‘noten leren lezen’ voorbij is, kan er voor 100% worden getraind op de pianotechniek, op het spelen van diverse ritmes, op de uitvoering enz. kortom op dat wat je echt wil doen: piano spelen!

Voor de cursus gelden de financiële regelingen zoals voor de overige cursussen aan het MAGO. Inschrijven voor deze cursus kan op het secretariaat van het MAGO, Antwerpen vanaf 10 juni 2019.

 

Meer informatie bij Erwin Clauws, de ontwikkelaar van NOTUS: mail: info@notus.world, tel. 056 60 98 05.

 

Meer info over NOTUS Muzieknotatie: www.notus.world

 

HOVE

Muzieklab Expert

Wens je naast je instrumentale training een bredere kunde en kennis te ontwikkelen waar je verschillende richtingen mee uitkan, dan is Muzieklab EXPERT iets voor jou.  Je krijgt naast  theoretische, vocale, ritme -en gehoortraining, ook meer zicht op de opbouw van een partituur, de harmonische structuur en de stijlkennis.  De lessen worden afgestemd op je eigen instrument, om tevens een ‘geëngageerd’ samenspel te bekomen. 

Voor leerlingen van de 3e en 4e graad.

Deze les gaat door op dinsdag van 19u - 20u. Leerkracht: Rientje Van Oirschot

Muzieklab-Productieklas

Muzieklab-productieklas: Maandag 18u-19u bij Marnie Zschoeckner